• Vind je Zielsmissie via Karma Kompas
  • Elke maand updates over Volle en Nieuwe Maan
  • Ontdek jezelf via een Birth Chart
  • Edelstenen en orakelkaarten webshop
  • Volg Ziel & Zoet op social media
  • Vind je Zielsmissie via Karma Kompas
  • Elke maand updates over Volle en Nieuwe Maan
  • Ontdek jezelf via een Birth Chart
  • Edelstenen en orakelkaarten webshop
  • Volg Ziel & Zoet op social media

Krachtdieren

In het sjamanisme wordt geloofd dat elk dier een speciale betekenis en kracht heeft. Ze worden gezien als beschermers, boodschappers, gidsen en bewakers. Je kunt ze ook totemdieren noemen, al zit er een klein verschil tussen deze 2: krachtdieren is van oorsprong persoonlijk, totemdieren vertegenwoordigen je stam (bijvoorbeeld zoals de Leeuw een kenmerk van Nederland is). Maar over het algemeen kun je ze als hetzelfde zien. Hoe dan ook, de dieren komen je wat vertellen en hun krachten zijn simpelweg niet te ontkennen.

Elk dier heeft een krachtige geest en kwaliteiten. Door te leren en begrijpen wat jouw krachtdier voor boodschap (betekenis) brengt, leer je inzicht krijgen in waar je eigen krachten en valkuilen liggen. Het krachtdier kan je ondersteunen en helpt je om te leren en ontwikkelen.

En stel dat jij en een vriendin allebei een slang als krachtdier hebben, kan het dier toch voor ieder persoon een andere betekenis hebben.

Hoe vind je je krachtdier?

Een krachtdier kan tot je komen in een droom, visioen of meditatie/visualisatie en ze zijn er eigenlijk niet voor niets. Ten eerste is het belangrijk om te voelen wat dit dier (in jou) vertegenwoordigd en ten tweede komt het dier (vaak) met een boodschap. Tijdens een meditatie kan je hier dus op afstemmen door simpelweg te vragen of jouw krachtdier zich kenbaar wilt maken. Dit is altijd zo bijzonder en spannend, want welk dier komt er ineens op je af of wat zie je? En meestal als je het dier ziet, denk je: ja... ik snap het helemaal. Snap je het niet, dan is het dus belangrijk om te luisteren wat het dier te zeggen heeft of te beseffen (en voelen!) waar dit dier voor staat.

Wat je ook kunt doen, is bij jezelf nagaan tot welk dier je je altijd aangetrokken voelt. Als je bijvoorbeeld in de dierentuin bent, welk dier wil je altijd graag zien? Welk dier trekt altijd je aandacht?

Of als je buiten loopt, in het bos, op het strand etc. Is er dan een dier wat je altijd tegenkomt? Een bepaalde vogel bijvoorbeeld?

Je hebt ook schaduwdieren. Dat zijn de dieren waarvoor je bang bent. Misschien ben je ooit aangevallen door een dier of heb je een andere vervelende ervaring. In het sjamanisme geloven ze dat ook je angst in een dier vertegenwoordigd wordt. Het is dan de bedoeling dat je je angsten onder ogen ziet en er kracht uit haalt. Dat is een fantastisch iets, want zo kun je juist de krachten van dat dier gebruiken.

Laat je ook niet afschrikken door een dier, als het in je droom of visualisatie naar voren komt. Het is natuurlijk stoer om een krachtige Tijger te willen maar onderschat de kleine Vlinder niet. Het gaat er vooral om wat je van ze kunt leren.

Krachtdieren

Elk dier heeft zijn eigen boodschap, kracht en eigenschap. Om ze allemaal te beschrijven is best een klus dus ik heb er een paar uitgezocht om met jullie te delen. Misschien kan ik beetje bij beetje het lijstje langer maken...

Jouw krachtdier kan op verschillende manieren of momenten bij je zijn. Zo kan de beer bij je komen als je even daadkrachtig maar zacht moet zijn, als je dat net die periode even nodig hebt. Maar een dier kan ook levenslang bij je blijven. Je merkt het vanzelf. En nu de dieren! Wat ik al zei: elk dier kan een persoonlijke, op jou gerichte boodschap brengen. Maar we beschreven hieronder de grote lijnen.

Uil

De Uil staat voor helderziendheid: hij kan immers goed in het donker zien (en horen). Hij komt als je krachtdier als je spirituele bewustzijn en wijsheid nodig hebt, of als je daar mee bezig bent. Je hebt wellicht het vermogen om dingen te horen en zien die andere mensen niet zien.

De Uil staat ook voor misleiding en illusies en zal dus verschijnen als je de werkelijke realiteit dient te zien van iets of iemand. Luister goed naar je intuïtie en de eventuele boodschap die de Uil je brengt. Het kan je leren om voorbij leugens en misleiding te kijken.

Je mag spiritualiteit volledig gaan omarmen en kijken wat het jou kan brengen.

Schildpad

De schildpad beschermt zichzelf met zijn eigen huis en vertrouwt daarmee op zijn eigen innerlijke krachten. Hij leert je 'to go with flow', met de stroming mee, maar vraagt je ook te aarden. Het kan zijn dat je de controle los moet laten en dingen even op zijn beloop moet laten gaan. Ga op een rustig tempo verder en kijk waar de stroming je brengt.

Denk goed na voordat je iets zegt of doet. De schildpad staat bekend om zijn trage beweging maar daarin rust wel een mooie en een van-het-leven-genietende intelligentie. Denk aan het verhaal van de Haas en de Schildpad. Laat die haasjes maar lekker snel verder huppelen. Jij mag het even op je gemakje gaan bekijken om tot een juiste beslissing te komen.

Draak

Net als de Eenhoorn zijn ook Draken mythische wezens en leven ze in een andere dimensie. Ze hebben een mooie functie als krachtdier. Ze worden in sprookjes vooral als de slechterik weggezet maar in de Oosterse cultuur staan ze voor oerkracht en het bovennatuurlijke. Misschien is de Draak de afgelopen tijd op je pad geweest, toen we van de 3e naar 5e dimensie gingen. De Draak kan je het inzicht geven dat je onderdeel bent van dit Universum, het groter geheel. Hij kan je meenemen op reis, door verschillende bewustzijnswerelden, en je kennis laten maken met verlichting en zuiverheid (zijn vuur kan alles schoonmaken). Zijn schubben zijn ondoordringbaar en ze zijn erg gesteld op hun materiële bezit (uitstekende bewakers van schatten). Ga met hem mee op reis en ga die schatten maar bekijken. Niets engs aan en een enorme eer als de Draak aan je verschijnt.

Kat

In het sjamanisme staat de kat als mysterieus en solitair. De Oude Egyptenaren zagen de kat als connectie met de godin Bastet. De Sjamanen geloven, en wij ook, dat katten entiteiten en wezens uit andere dimensies zien. Vandaar dat ze soms ineens zo kunnen staren. De Kat kan je gaan zien als je spirituele ontwikkeling aan het groeien is. Katten zijn solistisch, onafhankelijk en doet vooral lekker waar ze zelf in hebben. Dus de Kat kan je misschien vertellen dat je wat meer voor jezelf mag opkomen. En dat je mag doen wat je wilt, ook al vind je omgeving daar wat van. Denk je dat het de Kat wat uitmaakt als hij voor lui uitgemaakt wordt? Echt niet. Want als deze dieren gaan jagen, moet je dekking zoeken. En die les je mag je meenemen.

Wolf

De Wolf brengt bescherming, saamhorigheid, speelsheid en evenwicht. Je vindt in hem een goede vriend en gids. Ze zijn sociaal maar kunnen prima solistisch werken om de roedel te overzien.

Als de Wolf tot je komt, en je aankijkt, heb je een aangeboren intuïtie en intelligentie. Hij zal je duidelijk maken dat je ook mag vertrouwen op die intuïtie.

Met dit mooie dier hoef je je nooit alleen te voelen, hij zal aan je zijde meelopen en beschermen. Hij grijpt in met zijn bekende huil als noodsignaal. Voel zijn bescherming, vertrouwen en kracht. Hij zoekt het gevaar niet op maar hij is niet bang om het tegemoet te treden. Hij vertrouwt op zijn eigen krachten en ook bij dit krachtdier hoef je je schaduwkant niet te schuwen. Je kunt je makkelijk door het donker bewegen met de Wolf aan je zijde.

Slang

De slang kan letterlijk uit zijn vel stappen en het achterlaten: de slang staat dus voor transmutatie. Hij kan zichzelf opnieuw uitvinden, kan opnieuw beginnen en oud zeer achter zich laten. Met zijn lijf kan hij flexibel bewegen en daarmee alles omarmen, ook zichzelf. Ook dingen die je eerst al vergif zag, kan je confronteren, omarmen en daarmee vrede sluiten.

De slang staat voor schepping, wedergeboorte, vernieuwing en wijsheid. Als de slang verschijnt, zit je in een overgangsfase en mag je je gaan afvragen: wat mag ik achterlaten en ontgiften om verder te groeien? De Slang wordt vaak als eng beschouwd maar is als krachtdier erg krachtig. Wees vereerd als hij op je pad komt.

Vlinder

De Vlinder staat, net zoals de Eenhoorn, voor transformatie. Beginnend als een rups die vervolgens in zijn cocon gaat groeien, wellicht denkend dat zijn leven voorbij is. Maar daarna ontpopt een prachtige, getransformeerde Vlinder. Als de Vlinder verschijnt als jouw krachtdier, neem dan even een stapje terug en kijk opnieuw naar jezelf. Kijk eens naar jouw positie in dit transformatieproces. De Vlinder ondersteunt je in dit proces, ze kent immers de klappen van de zweep. Daarom zal ze je zacht en gevoelig benaderen en die eigenschappen mag je overnemen.

Ze zal ervoor zorgen dat je in het transformatieproces een heldere geest houdt.

Eenhoorn

Dit mythische wezen blijft fascinerend: bestaan ze nu wel of niet, is het een fabel of bestaan ze wel maar in een andere dimensie? Hoe dan ook, de eenhoorn komt wel degelijk voor als krachtdier. De Eenhoorn komt op je pad als je verlichting, daadkracht en puurheid zoekt. Haar hoorn kan ontgiftend werken en kan zo helpen om oud zeer of trauma's te verwerken. De Eenhoorn staat voor transformatie en zuivere intelligentie.

De Eenhoorn zal je aansporen om puur vanuit je hart te leven, in dienst van jezelf en je omgeving. Ze is wel een krachtig paard die van actie houdt en zal met haar hoorn je een spreekwoordelijke duw in de rug geven. Ze bedoelt dit altijd goed en daarom mag je, als je haar ziet, erop vertrouwen dat je gesteund wordt, vanuit liefde.

Hert

Het hert komt bij je als je geruststelling en zachtheid nodig hebt. Zijn prachtige gewei en zachte uitstralingen geven een gevoel van vertrouwen: je bent niet alleen.

Elk mens heeft duistere en lichte kanten in zich en als de vacht van het hert gevlekt is, mag je deze kanten combineren en/of koesteren. Elk jaar verliest het hert zijn gewei en vervolgens groeit het weer aan. Als een soort feniks die uit het as herrijst, geeft het hert je een nieuwe kans om jezelf te hervatten en opnieuw te beginnen. Maar wees wat liever voor jezelf!

Tijger

De tijger staat voor wilskracht! De ballen hebben om je eigen pad te durven kiezen. Door zijn tanden te laten zien, eist hij eigenlijk ontzag maar hij is ook niet bang om figuurlijk zijn tanden ergens in te zetten. Kortom, als de tijger als krachtdier tot je komt, mag je meer voor jezelf opkomen, laten zien we je bent. Laat jezelf maar zien in al je schoonheid, daadkracht en wilskracht en wees niet bang (voor je gevoelens)

Tijgers zitten vol vuur, passie maar zijn ook in balans met hun gevoel. Ook bij de Tijger mag je je schaduwkanten in de ogen aankijken en ze doorvoelen, doorleven.

Bij frustratie, woede, angst of verdriet daagt de Tijger je uit om in de spiegel te kijken: sta ik wel in mijn kracht? Welke eigenschap van de Tijger kan jij wel goed gebruiken?

Beer

Het maakt bij deze niet uit of het een bruine of ijsbeer is. De Beer is één van de gevaarlijkste roofdieren ter wereld maar toch hebben we er allemaal een knuffelbeer van. Het zijn precies die eigenschappen die de Beer je komt brengen. Daadkrachtig maar zacht en respect voor jezelf. De Beer kan goed analyseren en gaat niet zomaar met zijn klauwen door het water, hopend dat hij een vis vangt. Nee, dit doet hij gecontroleerd en weet precies wanneer hij moet toeslaan. Hij heeft dus zelfkennis. Als de Beer verschijnt als krachtdier mag je een stapje terugnemen en jezelf bekijken. Wetende dat er een bijzondere kracht achter je staat waar je heerlijk zacht tegen aan kunt vallen. Hij laat je bewust worden van je krachten en dan met name moed. Hij laat je zien hoe je bedachtzaam je vleugels kunt uitslaan, op het juiste moment met de juiste, pure en zuivere kracht.

Kikker

De kracht van Kikker is ook transformatie en sterke overlevingsdrift. ... Zie je even figuurlijk geen water in je leven om je te reinigen van je problemen, realiseer je dan dat Kikker in natuurgodsdiensten van oudsher bekend staat dat hij met zijn gezang regen aantrekt, die de Aarde zuivert en je zal verkwikken.

De Kikker is geheel 1 met zijn zintuigen. De Kikker heeft geen grote oren zoals wij, dus als de kikker op je pad komt, dan is het een teken dat je écht moet gaan luisteren. En we bedoelen niet het letterlijk luisteren naar de dingen om je heen. Luisteren naar jezelf, je intuïtie en misschien juist even de stilte opzoeken. Door alle social media en nieuws kan je hoofd overlopen.

Ga lekker in bad (kikkers houden van water hè) en relax. Laat oud zeer toe zodat je het kunt verwerken. In stilte en rust en dan kun je goed luisteren.

Krachtdieren

Sorteren op: