• Vind je Zielsmissie via Karma Kompas
  • Elke maand updates over Volle en Nieuwe Maan
  • Ontdek jezelf via een Birth Chart
  • Edelstenen en orakelkaarten webshop
  • Volg Ziel & Zoet op social media
  • Vind je Zielsmissie via Karma Kompas
  • Elke maand updates over Volle en Nieuwe Maan
  • Ontdek jezelf via een Birth Chart
  • Edelstenen en orakelkaarten webshop
  • Volg Ziel & Zoet op social media

De Spiegels van je Ziel

Spiegels hebben krachtige uitwerkingen. Zo vond ik in mijn puberteit mezelf altijd ontzettend lelijk, echt verschrikkelijk. Totdat een vriendin mij letterlijk voor de spiegel zette en zei: 'zeg het nu nog eens keer tegen jezelf dat je lelijk bent'. En grappig genoeg kon ik dat niet. Mezelf in de ogen aankijken en iets lelijks over mezelf zeggen, was eigenlijk een stap te ver. Tot op de dag van vandaag ben ik deze vriendin dankbaar voor deze simpele maar effectieve actie.

Spiegelen, we doen het eigenlijk de hele dag door. En je kinderen zijn er ijzersterk in om je, als ouder, een spiegel voor te houden.

Wat is spiegelen eigenlijk? Je kunt het eigenlijk letterlijk zien: kijk in de spiegel en wat zie je? Bevalt het je wat je ziet?

En wat gebeurd er dus als iemand anders die spiegel vasthoudt en vraagt wat je ziet?

Dagelijks maak je het 'spiegelen' mee, zeker in je gezin of huishouden. Van jong tot oud, iedereen heeft hier mee te maken. Doordat we hier niet mee bekend en opgevoed zijn, zijn we ons hier vaak niet van bewust.

Al voordat we geboren worden, maken we een zielenplan. Hierin staat wat we in dit leven willen leren en ervaren. Daarbij zoek je je ouders uit waarbij je dit mag leren. Zelfs als je nu denkt: 'nou, deze ouders wilde ik echt niet hebben'... Jawel, je hebt ze voor een reden uitgezocht. Je hebt wat van ze te leren. En dat geldt dus ook voor jouw kinderen!

Ik zocht contact met Mariska Hanemaaijer, een gezinscoach. Zij weet erg veel van spiegelen en vindt het ook een mega interessant onderwerp.

Mariska:

"Ik heb, toen ik met mezelf bezig was, vaak in de spiegel gekeken naar mijzelf. En dan niet naar hoe mijn haar zat, of mijn make-up nog goed zat of naar de “on”volmaaktheden. En het was niet alleen de werkelijke spiegel waar ik in mocht kijken, maar ook de spiegels die mijn man en kinderen voor mij hielden. Daarin zijn de spiegels van mijn kinderen de meest waardevolle spiegels. Niet altijd leuk hoor, erg confronterend.

Toch leer ik hier het meeste van over mijzelf en wat ik ze mee wil geven in dit leven."

De partner van Mariska houdt haar geregeld een spiegel voor qua opvoeding. Vanzelfsprekend kom je als stel uit verschillende gezinnen en grote kans dat je allebei een andere opvoeding hebt genoten. En dan ineens moet je op 1 lijn staan als het om jullie kinderen gaat?

"Nee!" zegt Mariska. Het gaat er om dat je elkaars mening respecteert maar er dus ook van af durft te wijken. En zo kan je beide de mooiste dingen uit jouw opvoeding meegeven aan je eigen kinderen.

Mariska:

"Mijn kinderen spiegelen mij de mooiste en wijste lessen. Het was en is soms erg confronterend. Want als ze dwars zijn, niet luisteren, grenzen over gaan, heb ik geleerd om eerst naar mij zelf te kijken “in de spiegel”. Ben ik niet duidelijk genoeg, zit ik niet lekker in mijn vel, geef ik mijn grenzen niet aan enzovoorts? Ik kreeg automatisch antwoord, en wist dat ik mijn positie als ouder niet in nam. Want ja, na een dag werken was ik ook moe en voel ik me boos of gefrustreerd. Dan kan ik natuurlijk dat 'gezeur' van de kinderen er niet bij hebben. Kinderen hebben daar geen boodschap aan, die mogen deze vaardigheden allemaal nog leren. Wij als ouders moeten ons er dan toch echt even overheen zetten. En onze positie als ouder weer innemen. Kost je zeker energie. Maar door uit te spreken hoe jij je voelt, en de rust te bewaren, geef je je kinderen het juiste voorbeeld. Ik heb hier echt de vruchten van geplukt anders had het zeker geëscaleerd."

Karakter en gedrag

Je hoort ook vaak: 'oh jee, mijn kind heeft echt mijn karakter!' Wat je daar eigenlijk mee zegt, is: ik loop de hele dag in de spiegel te kijken. Want alle positieve maar zeker ook negatieve trekjes zie je terug in je kind. En dan vind je hem/haar maar brutaal, vervelend of ze willen niet luisteren. Kijk dan eens in die spiegel... Was jij ook niet zo? Of vind je het confronterend om dit te zien? Of misschien ben je ineens bang dat je het verkeerde voorbeeld hebt gegeven of zoals Mariska zegt: heb je je positie als ouder niet ingenomen.

Maar dat spiegelen bij en met kinderen heeft mij persoonlijk ook erg geholpen. Mijn dochter kon, vooral toen ze wat jonger was, best driftbuien krijgen. Ik bedacht me ineens: 'wat had ik nu fijn gevonden? Wat had ik nu van mijn ouders gewild?" Dus ik realiseerde me dat ze te jong was om te vertellen waarom ze boos was. Dus in plaats van een huilend, boos kind in de hoek te zetten met een zogenaamde 'time-out', ging ik bij haar zitten en gaf haar de woorden. "Ben je boos omdat...?" En dan kreeg ik een dikke ja en kalmeerde ze letterlijk binnen 10 seconden. En zo konden we eindigen met een knuffel en praten over haar gevoelens.

Ze hield mij de spiegel voor: "Mama ik ben boos! Hoe ga jij daar mee om!?"

Uiteraard ben je ook een spiegel voor je kinderen, jij bent tenslotte hun eerste voorbeeld. Later komen daar vriendjes, collega's, docenten etc bij.

Het is dus eigenlijk goed om elke dag letterlijk in de spiegel te kijken en jezelf vragen te stellen. Of doe affirmaties. Maar zeg het zelf eens recht in je gezicht. Geloof me, dat komt anders aan.

En kijk daarna eens naar je gedrag in omgang met anderen. Ben je ergens niet op je gemak? Stel die spiegel maar voor, vraag waarom je niet op je gemak bent. Met wie in de kamer ben jij momenteel aan het spiegelen? Of merk je dat je ineens heel anders gaat gedragen bij je baas? Wil je jezelf aan hem/haar spiegelen?

Je kunt wijzen lessen halen uit jezelf. En soms voelt de spiegel als een muur, maar dan had je dat blijkbaar even nodig ;) Uiteindelijk kijk je in die spiegel en denk je: wow, wat een mooi mens! En dat reflecteert dan ook op je kinderen. Dus, ga jij vaker in de spiegel kijken?

Wil je in contact komen met Mariska Hanemaaijer, gezinscoach? Mail dan naar:

Edelsteen ondersteuning:

Voor de perfecte balans in je huis, is de Gouden Driehoek een aanrader.

Deze bestaat uit een amethist, bergkristal en rozenkwarts. Deze 3 versterken elkaar. Je vindt met deze 3 stenen balans tussen geestelijke, spirituele en fysieke kracht.

Het is ook aan te raden deze stenen ergens centraal in de kamer te zetten.

Voor meer info over de stenen zelf, klik op het product hieronder.

Spiegels

Sorteren op: