• Vind je Zielsmissie via Karma Kompas
  • Elke maand updates over Volle en Nieuwe Maan
  • Ontdek jezelf via een Birth Chart
  • Edelstenen en orakelkaarten webshop
  • Volg Ziel & Zoet op social media
  • Vind je Zielsmissie via Karma Kompas
  • Elke maand updates over Volle en Nieuwe Maan
  • Ontdek jezelf via een Birth Chart
  • Edelstenen en orakelkaarten webshop
  • Volg Ziel & Zoet op social media

Van denken naar voelen - regressietherapie!

Manon woont in het dorpje Gameren met haar man en 3 kinderen en heeft de Waal in haar 'voortuin' liggen. Een aantal jaar geleden was ze bij een medium. Dit medium zei eigenlijk nooit toekomstvoorspellingen te doen maar ze zag Manon toch heel duidelijk in een coaching rol.

En jawel, vandaag de dag mag Manon zich een spiritueel coach noemen in haar eigen centrum 'Your Lighthouse'. Ze kan eigenlijk van alles op dit gebied maar ze is gespecialiseerd in hypnose, regressie of reïncarnatie therapie en familie-opstellingen.

We zochten haar op en vroegen haar naar haar werk.

Wat is het verschil tussen hypnose, reïncarnatie en regressietherapie?

Manon: “Hypnose kan je ook geleide meditatie noemen. Het gaat erom dat je iemand in een staat van (diepe) ontspanning brengt waarmee je kunt afdalen naar het onderbewustzijn. Het doel kan zijn om daarmee te ontspannen maar je kunt bijvoorbeeld ook middels metaforen in een visualisatie levensthema's aanpakken. En dat doe je met regressie ook. Regressie betekent 'teruggaan in de tijd'. Dus het middel is nog steeds hypnose waarbij je dan gericht teruggaat in je leven. Ga je nog een stapje verder, en ga je terug naar een vorig leven, dan noem je dat reïncarnatietherapie.”

Reïncarnatie betekent letterlijk terug in het vlees, in het lichaam, en gaat uit van het principe van sterven en wedergeboorte.

In de begintijd gaf Manon nog wel eens de "waarschuwing" dat er misschien wel helemaal niks komt, qua beelden of flarden. Maar ze kreeg van iedereen terug dat er wel degelijk iets gebeurde tijdens een (begeleide) visualisatie. Dus uiteindelijk hoefde ze die waarschuwing niet meer te geven. Kom je bij Manon, dan mag je er 100% van uit gaan dat jij ook iets moois mag zien, voelen en meemaken.

Manon: “Het is heel verschillend hoe mensen het ervaren. De één stapt voor zijn/haar gevoel in een film, een ander krijgt weer beelden in flarden, of voelt vooral. Dat verschilt per persoon, en kan ook per keer variëren. Er komt altijd naar boven wat jij aankunt en wat voor jou op dat moment het beste werkt."

Zijn er wel eens mensen geweest die er totaal niet in geloofde en daar dan toch op moesten terugkomen?

Manon: “Nee niet echt. Je hebt wel mensen die te veel in hun hoofd zitten en je hoofd is de rem. Zoals ik ben opgeleid met deze technieken zie ik het zo: je hebt poortwachters en je moet er eigenlijk voor zorgen dat zij aan de kant gaan. Dus door middel van suggesties zorg je ervoor dat die poortwachters jou gaan vertrouwen en dat ze dus “even koffie gaan drinken”. En dan kan je naar de laag van het onderbewuste en dat is wat een begeleider doet. Uiteindelijk kunnen sommige mensen dat ook zonder begeleider. "

"Sommige mensen zijn bang om de controle te verliezen dus die willen de Poortwachters voor de deur houden om zo de controle te behouden. Dan is er wat langer tijd nodig om toegang tot het onderbewuste te krijgen. Een andere manier om ongemerkt met het onderbewuste aan de slag te gaan is creatief werk te doen. Bijvoorbeeld een moodboard maken, of intuïtief tekenen. Dan ben je niet heel bewust bezig met die controle verliezen, maar gaan die Poortwachters wel aan de kant want die denken dat je lekker zit te knutselen.

Het onderbewuste is de plek waar veel oud zeer en angst opgeslagen ligt, dus onze overlevingsinstinct wil dat weg duwen en niet naar omkijken. Laat die deur maar lekker dicht. Dus wat je met persoonlijke ontwikkeling doet, en het trainen daarvan, is erachter komen dat het best oké is om die deur open te doen. Het is misschien niet altijd leuk wat je er vindt. Maar het is altijd minder erg dan toen je er midden in zat. Dus je komt het in verdunde vorm tegen en daar kan je het dan helen en uiteindelijk echt achter je laten.”

Je doet ook familie-opstellingen. Dit kan verweven zijn met familie patronen. Wat zijn familie patronen?

Manon: “Familiepatronen zijn herhalingen die zich in families voordoen. Dit hoeft niet altijd negatief te zijn. Het zijn als het ware de geschreven én ongeschreven regels, de normen en waarden van jouw familie. Je bent als mens onderdeel van vele systemen. Je bent onderdeel van je gezinssysteem, je familiesysteem, het systeem van je land, het Aarde systeem. Dat kan van heel groot naar heel klein en elk systeem heeft dus de eigen regels van: 'zo doen wij dat hier.'

Dus als bijvoorbeeld bij jou in de familie het patroon is: “over moeilijke dingen praten we niet”- dan kan dat generaties door gaan. Het is bijvoorbeeld ook een patroon dat Nederland een 'nuchter' landje is, dat is de onuitgesproken afspraak in Nederland. Dat is dan weer anders dan in België, ook al liggen deze landen aan elkaar. En soms is het heel tastbaar door dingen die tegen je worden gezegd. Zoals: je moet niet je nek uitsteken want dat is gevaarlijk, of doe maar normaal dat is al gek genoeg.”

Is rascisme ook een familie,- of systeempatroon of aangeleerd gedrag?

Manon: “In systemen zijn er ongeschreven regels of er zijn regels voor een systeem. Er moet altijd balans zijn, je mag niemand uitsluiten. Maar er kan ook schuld zitten. Ik heb laatst een stuk gelezen, dat ging niet over racisme maar over Duitsland en de oorlogen die zij hebben gevoerd. Er zit nog een stuk schuld bij Duitsland. En in de Europese Unie staat Duitsland nooit voorop met stelling nemen. Ze hebben een afwachtende rol, want het is nog steeds dat als zij een te grote mond hebben, ze te horen krijgen: "oh gaan jullie weer overheersen?" Die geschiedenis achtervolgt ze nog steeds. En daarom is het goed om te erkennen dat het is gegaan zoals het is gegaan. En soms hoort daar excuses bij om het los te laten, maar vaak gaat het vooral om het erkennen dat het zo gegaan is.

En zo kan er misbruik of mishandeling in een familiepatroon voorkomen. En dan zie je vaak, als dat gebeurd is in je familie, dat je daarna in een relatie terecht komt waar dat ook gebeurt. En waarom? Omdat het een soort herkenning is, er hoort een soort energie of gevoel bij wat voor jou vertrouwd is, waardoor je daar weer in terecht komt. En daar gaat persoonlijke ontwikkeling voor mij vaak over, dat er uiteindelijk dus iemand in een (familie)systeem is waar dat patroon stopt. Omdat diegene zich verder ontwikkelt en daar uiteindelijk los van weet te komen.”

Dat zien we momenteel wereldwijd gebeuren. Het racisme wordt aangekaart, omdat mensen dat patroon doorbroken willen zien.

Wat doe je precies bij een familie opstelling?

Manon: “De methode waarmee gewerkt wordt is systemische opstellingen. Dat kan ook over je werk gaan, dan bekijk je het systeem van een bedrijf om helder te maken wat daar aan de hand is (wat er onder water speelt). Een familie-opstelling richt zich op families en familiekwesties. Meestal ga je zo'n opstelling in met een vraag. Je kunt dit 1 op 1 doen en dan gebruiken we bijvoorbeeld poppetjes die je kunt aanwijzen voor bepaalde leden uit je systeem. Maar je kunt ook werken in groepsverband en dan wijs je representanten aan. Iemand brengt een vraag in en dan ga je zo'n familiesysteem neerzetten. Als begeleider (van de opstelling) stel je jezelf open en weet je intuïtief wie er in de opstelling moet komen. Dus je gaat iemand op gevoel aanwijzen wie bijvoorbeeld de vader vertegenwoordigd. Maakt niet uit of dat dan een vrouw of man is, maar meestal heeft diegene dezelfde energetische lading die je er bewust of onbewust uitpikt. Dat gaat volledig op gevoel. En wat er dan gebeurd vind ik zelf nog steeds heel erg magisch, want die representanten stappen letterlijk in de huid van degene waar het om gaat. Zo stapte ooit iemand een opstelling in en die persoon kreeg het ineens zo ontzettend benauwd. Later bleek dat degene die hij representeerde een broer was die verdronken is. Dat zijn hele tastbare voorbeelden van hoe indrukwekkend zo'n opstelling is.”

Manon laat representanten de ruimte bekijken en vraagt ze een plekje te zoeken, dat goed of passend voelt. En dan zie je bijvoorbeeld mensen met de rug naar elkaar toe staan, heel dominant voor je neus gaan staan of juist letterlijk wegkruipen in een hoekje. Dit alles vertegenwoordigt de energie die een persoon heeft 'overgenomen'; de energie van die persoon die ze vertegenwoordigen in de opstelling. En zo wordt letterlijk het onzichtbare, zichtbaar en voelbaar. Er kan bijvoorbeeld ook sprake zijn van een groot familiegeheim dat tussen mensen in blijft staan. En het gaat er dan niet per se om wát dat geheim is. Maar vaak vooral om het erkennen dat het er is, dat kan al voldoende zijn om uitwerking te hebben. Om het weer natuurlijk te laten stromen in een familie, zonder blokkades.

Manon: “Een mooi bijkomend effect is dat het thema, of de vraag, voor de willekeurig gekozen representanten net zo hard doorwerkt voor hen, als voor degene die de vraag stelde. Vaak gaat het om thema’s die “toevalligerwijs” ook spelen in hun eigen familie of leven. We zijn wat dat betreft allemaal energetisch verbonden en je staat dan ook nooit toevallig in een opstelling. Zelfs mensen die niet gekozen zijn, en vanaf de zijlijn meekijken, kunnen hier lessen uithalen.

Het is niet eens altijd precies verklaarbaar wat er gebeurd, maar op één of andere manier merk je dat er dus een nieuwe stroming in je systeem komt. Het creëert een soort rimpeleffect dat op meerdere lagen doorwerkt. Zo was er een sessie met een cliënt die al jaren geen contact meer had met haar broer. In een 1-op-1 sessie stond ik symbool voor deze broer. En er kwam uit dat ze allebei niet wisten waarom het nu eigenlijk fout is gelopen, maar ze wisten ook niet hoe het weer goed moest komen. Dat werd dus hardop uitgesproken in deze sessie. Een week later belde dezelfde broer, na jaren van stilte, en werd daarna weer voorzichtig het contact opgepakt met elkaar.”

Bij hypnose en regressie gebruik je veel en vaak visualisaties. Ook in meditaties zijn visualisaties handig én krachtig. Wat is volgens jou de kracht van visualisatie?

Manon: “Hoe ik er tegenaan kijk is dat je van je denken naar je weten wordt gebracht. Wij worden opgevoed met dat 'denken' zo belangrijk is. Natuurlijk heb je dat nodig. Maar het denken mag vooral helpen om het weten te ondersteunen. In dat denken zitten helaas een hoop (oude) patronen. Het denken wordt vooral gevoed vanuit angsten en door wat je is opgelegd en in je weten komt vanuit je eigen oorspronkelijke natuur.”

Wat later hebben we het over opvoeden, we zijn tenslotte alle drie moeder. Ook hier heeft Manon mooie visies over:

Manon: “In een ideale situatie worden onze kinderen geboren en zien we ze als een plantje wat je vooral water moet geven en dan afwachten wat er uitgroeit. Maar dat is nou net wat we vaak niet doen, want onbewust zijn we onze eigen angsten en denkwijze op onze kinderen aan het projecteren. Dat doen we ook uit bescherming, dus het is heus niet altijd slecht. Want je wilt dat je kind veilig blijft. Je wilt niet dat je kind gepest wordt bijvoorbeeld, dus zeg je: doe maar normaal, dan doe je gek genoeg. Voor mij is bewust opvoeden dat je er gaandeweg achter komt: wat zijn mijn ongewenste patronen?

Vanuit een ongewenst patroon kunnen 2 dingen gebeuren: of je gaat onbewust in dat (familie)patroon verder, of om dat juist niet te laten gebeuren, ga je precies het tegenovergestelde doen. Maar wat mij betreft zit je dan nog steeds vast aan dat patroon, want dat is geen natuurlijk gedrag. Zodra je inzicht hebt in je ongewenste patroon en je eigen zeer uitwerkt, kan je een bewust gekozen eigen pad gaan bewandelen.”

Je ontwikkelt als persoon, en daarmee ook als moeder. Ze heeft twee dochters: eentje van 13 en één van bijna 5. Zo mocht de eerste niet in een prinsessenjurk naar school, de tweede wel. Want ach, wat is er eigenlijk mis mee als je 4 bent? Manon zelf is opgevoed met de bekende uitspraak: meisjes die vragen worden overgeslagen. Dus ligt er een plakje worst bij de slager, mag je het pakken. Ligt er niks, dan gaan we er niet om vragen. Inmiddels heeft Manon dit omgevormd: meisjes die niks vragen, die krijgen zeker niks. En toen viel er een handje kwartjes naar beneden voor haar. Als je iets wilt, mag je er best om vragen. Als je het maar met respect doet. En dat kan een plakje worst bij de slager zijn maar ook die ene droombaan die je zo graag wilt.

Waar hebben de meeste mensen momenteel behoefte aan waar jij ze in kan ondersteunen?

Manon: “Mensen mogen zich er vooral bewust van worden dat ze zelf de sleutel in handen hebben voor verandering. Ik ben de laatste die zal zeggen dat je moet veranderen, maar als er dingen in je leven zijn waar je last van hebt, weet dan dat daarop volop mogelijkheden voor zijn. En dat er altijd een manier is die bij jou past. Een goede coach hoort je niet te vertellen wat je moet doen, maar helpt je vooral om bij je eigen antwoorden te komen. En verbinding te maken met het 'dieper weten' in plaats van het beperkte denken. Daar liggen vele antwoorden.”

Wil je graag met Manon in contact komen? Ze staat klaar om je te helpen. Uiteraard met gepaste Corona maatregelen. Ga naar https://www.yourlighthouse.nl/ voor contactgegevens en meer informatie.

De praktijk van Manon, gevuld met allerlei boeken.

Manon

Manon heeft een praatstok aan de muur hangen in de praktijk. Dit werd vroeger gebruikt bij indianenstammen. Het was gebruikelijk om de stamoudste die de staf vasthield uit beleefdheid niet te onderbreken. Vervolgens werd de staf doorgegeven aan het volgende lid van de vergadering die iets wilde zeggen. De staf was een ceremonieel object dat was versierd met arendsveren en kristallen om het belang ervan te onderstrepen.

Manon van der Kooij

Sorteren op: