• Spiritueel platform
  • Check Astrologie
  • Volg Ziel & Zoet op social media
  • Rust nodig? Check de visualisaties!
  • Retourneren? Lees eerst de voorwaarden
  • Spiritueel platform
  • Check Astrologie
  • Volg Ziel & Zoet op social media
  • Rust nodig? Check de visualisaties!
  • Retourneren? Lees eerst de voorwaarden

De Maan ☾

Waar de Zon je ‘dagbewustzijn’ is, is de Maan je ‘𝗻𝗮𝗰𝗵𝘁𝗯𝗲𝘄𝘂𝘀𝘁𝘇𝗶𝗷𝗻’. Vergeleken met de Zon is het de creatieve zelfbewustzijn vs. de onbewuste beleveningswereld. Hoe bewuster en uitbundiger je beide principes bij jezelf tot ontplooiing laat komen, des te vollediger en afgeronder word je persoonlijkheid.

De Maan is de yin-kant van de menselijke psyche - de vrouwelijke energie. Niet voor niets loopt de maandelijkse cyclus van de vrouw analoog aan de cyclus van de Maan.

De Maankracht maakt mensen in staat om in contact te blijven met de natuurlijke levensbron en maakt je bereid om open te staan en van daaruit te reageren.

De Maan Astronomisch

De Maan is de Satelliet van de Aarde en geen zelfstandige planeet en wordt daarom dus ook geen planeet genoemd. Het wordt beschouwd als een 'dode wereld' omdat er geen leven mogelijk is. Er is geen dampkring, water of plantengroei. De Maan bestaat uit veel kraters en rillen (lange barsten en spleten). De grijze vlekken die wij waarnemen, noemen we zeeën, ook al heeft er nooit water gestroomd. Deze "zeeën" zijn woestijnachtige gebieden. De Maan loopt ongeveer in dezelfde tijd om haar as als zij om de Aarde loopt (+/- 28 dagen). Wij zijn daarom steeds alleen maar dezelfde kant van de Maan (wauw, hoeveel is er nog te ontdekken aan die Maan?).

De Maan zelf geeft geen licht maar weerkaatst licht van de Zon. De positie van de Maan en Zon creëren de fases van de Maan. De bekendste zijn de Nieuwe Maan, Eerste en Laatste Kwartier en de Volle Maan. Daarnaast heb je ook nog bijvoorbeeld de Wassende Maan. Deze fases noemen we 'Schijngestalten'.

Het eb en vloed wordt, zoals je misschien al weet, gecreëerd door de aantrekkingskracht van de Maan. Het is een soort 'wiegen' van het zeewater. Als de Maan en Zon zich op dezelfde lijn bevinden, zoals bijvoorbeeld bij een Nieuwe of Volle Maan, is het eb en vloed wat krachtiger: de golven slaan dan ver het strand op. Dit noemen we Springtij of Springvloed. Bij een Eerste of Laatste Kwartier is het verschil van eb en vloed gering.

De Maan Astrologisch

Astrologisch gezien is de Maan de 𝘀𝗰𝗵𝗮𝗸𝗲𝗹 tussen de Zon en Aarde - tussen de onzichtbare, geestelijke wereld en de zichtbare lichamelijke werkelijkheid.

Het is wat 𝗶𝗻𝗻𝗲𝗿𝗹𝗶𝗷𝗸 leeft en naar buiten moet om vorm te krijgen (en andersom!). De Maan spreekt tot je in beelden, fantasieën, dromen en symbolen. Het laat het leven verschijnen: dingen gebeuren en worden concreet. Maar de Maan laat ze ook weer vergaan en verdwijnen. Daarom vallen alle groei,- en veranderingsprocessen onder het beheer van de Maan (denk aan geboorte en de dood).

De Maan in je horoscoop vertegenwoordigt je 𝗽𝗲𝗿𝘀𝗼𝗼𝗻𝗹𝗶𝗷𝗸𝗵𝗲𝗶𝗱 en staat symbool voor het 𝗲𝗺𝗼𝘁𝗶𝗼𝗻𝗲𝗹𝗲 𝗹𝗲𝘃𝗲𝗻. Het is je Spiegel en de uitvoerder van het Ego (Zon). In de persoonlijkheid 'verschijnt' het Ego (je Ik) als een bepaald persoon met een eigen manier van gedrag en reageren; je behoeften, wensen, nukken en zinnen. De Zon wordt op zichzelf niet concreet maar wordt persoonlijk in de verschillende gezichten van de Maan. Kortom, het is de niet-rationele en veelal 𝗼𝗻𝗯𝗲𝘄𝘂𝘀𝘁𝗲 𝗸𝗮𝗻𝘁 𝘃𝗮𝗻 𝗱𝗲 𝗺𝗲𝗻𝘀.

De Maan is de aard van het emotionele leven. Het is het moederlijke en instinctieve in de mens (sensitiviteit). Het vertegenwoordigt het vermogen om prikkels en indrukken van buitenaf op te nemen en er op te reageren, ermee om te gaan, ze te bewaren en herinneren. Deze veelal onbewuste gevoelskant komt het duidelijkst tot uiting in intieme en emotionele relaties of in situaties waarin je instinct of gevoel het overneemt van het denken. De positie van de Maan in je geboortehoroscoop geeft aan hóe je dit doet.

Positie Maan in je horoscoop

De Maan staat sterk in Kreeft en Stier en komt daar dus goed tot zijn recht. Een sterk geplaatste Maan geeft een groot inlevingsvermogen, sterke verbeeldingskracht en een goed geheugen. Je voelt sfeer, emoties, stemmingen en gedachten uit de omgeving aan en kan jezelf zo innerlijk verrijken. Een sterke Maan geeft een dragende, voedende kracht waarin anderen zich kunnen koesteren en veiligheid/bescherming vinden.

De Maan staat zwak in Steenbok en Schorpioen en komt daar wat minder goed uit de verf. Staat je Maan zwak, dan moet ben zeer beïnvloedbaar, afhankelijk en behoeftig. Je laat je snel meeslepen en waait met iedere wind mee. Kijk uit dat je niet in de schaduw van anderen gaat leven. Je hebt behoefte aan bescherming en je wórdt geleefd in plaats van uit zichzelf te leven.

De Maan staat niet per se zwak of sterk in de andere sterrenbeelden. Daar liggen weer andere kwaliteiten :)

Hieronder vind je edelstenen die perfect bij de Maan passen!